Het ASO Spijker organiseert jaarlijks een ‘solidariteitsmaaltijd’, waarvan de opbrengst naar Broederlijk Delen gaat. Daarvoor schakelen ze Vandersmissen Feestservice elk jaar in: voor catering, bediening en logistieke zaken.

Dit jaar wilden ze het anders aanpakken - en bedacht de school de ‘Scheve Tafel’: een solidariteitsmaaltijd waarbij de studenten niet weten of ze een hongermaal of een luxueuze maaltijd gaan krijgen. Wat een concept! Wij bij Vandersmissen Feestservice stonden dan ook te trappelen om dit evenement mee te mogen organiseren…

Vier bevolkingsgroepen, vier maaltijden

De Scheve Tafel moest aantonen hoe ongelijk, oneerlijk en lukraak rijkdom en luxe verdeeld is. De solidariteitsmaaltijd werd opgedeeld in vier groepen - het lot bepaalde vervolgens aan welke tafel de studenten terecht kwamen.

De eerste tafel was de luxetafel. Denk: 10% van de groep. Zij behoorden tot de ‘superrijken’ en mochten profiteren van de meest luxueuze maaltijd die we bereid hadden: een exuberante paella met alles erop en eraan, warme broodjes uit de oven, bediening door onze obers, …

De tweede tafel was de ‘Jan Modaal’-tafel. Dit is de vertaling van de grootste noemer van mensen in de Westerse wereld. De maaltijd die deze groep kreeg, was minder luxueus en had minder ingrediënten, maar was zeker in orde: een goede portie met voldoende voedingswaarden.

De derde tafel representeerde de derde wereld: deze groep moest zich behelpen met een eenvoudige maaltijd om te delen. Alweer met minder ingrediënten en minder voedingswaarde. Deze maaltijd was allesbehalve rijkelijk - en was nauwelijks genoeg om écht te voeden.

De laatste groep illustreerde de situaties in vluchtelingenkampen. De studenten werden achter dranghekken geplaatst, werden bewaakt door blauwhelmen en kregen enkel rijst (het enige overgebleven ingrediënt van de luxueuze paella).

Food for thought

De Scheve Tafel illustreert de oneerlijkheid in de wereld. Elke student betaalde tenslotte hetzelfde bedrag! En terwijl de ene student alle luxe en rust kreeg voor zijn of haar euro’s, werd de andere achter dranghekken geduwd met een zielig handjevol rijst - en moesten zij dus ook met een lege maag het klaslokaal weer in.

Niemand kreeg een uitleg waarom ‘zij wel en ikke nie’. Er stond gewoon op hun kaartjes waar ze naartoe moesten - en er viel niets aan te veranderen. Hun reactie illustreerde waarheidsgetrouw hoe dat het er ‘in het echt’ aan toegaat. Er ontstond commotie, mensen begonnen onderling te onderhandelen, te pleiten voor hun rechten, … Om dan uiteindelijk toch te moeten toegeven aan hun ‘lot’.

Hoe dan ook, miste de Scheve Tafel zijn doel niet: door studenten de ongelijkheid écht te laten voelen - en niet enkel te laten zien - werd er meteen discussie op gang gebracht.

Het volledige Vandersmissen team vond het fantastisch om mee te mogen werken aan dit concept: zowel het uitdenken van een maaltijd die ‘eenvoudig’ ontrafeld kon worden, als de logistieke ondersteuning en inrichting van de ruimte, lag bij ons. We bedachten een strategie om alles vlot te laten verlopen - en richtten de ruimte zo in dat elke groep geïsoleerd zat - maar elkaar toch (soms met ogen vol afgunst) kon bekijken. Trots op dit knappe project!

Vandersmissen Feestservice inschakelen voor jouw event?

Ben je ook van plan om een speciaal evenement op poten te zetten - en kan jij wel een partner met kennis van zaken gebruiken? Op zoek naar heerlijke catering, een ervaren event planner en/of iemand die kennis van logistieke zaken heeft? Goed: die heb je dan bij deze gevonden, hihi. Aarzel niet om ons te contacteren voor meer informatie. We vertellen je graag (vrijblijvend) wat wij zoal voor jou kunnen betekenen. Tot snel?
 

Bron foto’s: https://www.hln.be/regio/hoogstraten/aso-spijker-organiseert-de-scheve-tafel~aeabbb43/

Deel deze pagina

met je vrienden

Ontdek meer

Een buitenfeest organiseren deze zomer?

Een buitenfeest organiseren deze zomer?

16 juli 2021

Klaar om opnieuw een buitenfeest te organiseren wanneer het weer kan? Wees er snel genoeg bij!

Lees verder

Zo organiseer je een personeelsevent op de werkvloer

Zo organiseer je een personeelsevent op de werkvloer

21 mei 2021

Wij geven je graag deze tips mee voor een geslaagd personeelsfeest!

Lees verder

Op zoek naar de feestservice die maatwerk levert?

Neem nu contact op, dan bekijken we samen de mogelijkheden.

Neem contact op